Vindecarea prin recunoștință

Vindecarea prin RECUNOȘTINȚĂ

În ultimile zile am primit mai multe întrebări legat de ”Cum poți să rămâi mai mult în starea de recunoștință?” sau ”Ce este recunoștința de fapt?”.

Dacă te frământă și pe tine măcar una dintre aceste întrebări, azi vei descoperi ce înseamnă de fapt această stare și cum poți să o manifești din ce în ce mai des.

Ce câștigi din asta? Fiind în starea de recunoștință mintea ta se relaxează, corpul tău se de- stresează și oprești lupta cu tine și cu restul lumii. Toate acestea au efecte benefice multiple asupra sănătății fizice și psihice.

Bine ai venit! Sunt Paula Știubei și susțin oamenii să facă tranziția de la a fi trăiți de viață la a-și trăi viața cu bucurie.

 

”Cum recunosc starea de recunoștință?”

Până acum 4 ani nu știam clar ce este aceea recunoștință. Citisem că starea aceasta este o formă prin care recunoști bunăstarea proprie și credeam că este legată doar de recunoașterea darurilor primite din exterior. Era cumva convingerea că trebuie să mulțumesc pentru ce primesc și aceasta ar fi starea de recunoștință.

Spuneam că practic recunoștința doar când realizam, rar pentru perioade foarte scurte de timp, că totuși primesc ceea ce cer. Totul era în mintea mea. Consideram că dacă mă gândesc și mulțumesc mental celui care îmi oferea darul respectiv asta inseamnă recunoștință. În fapt acest lucru era doar o conștientizare a ceea ce primeam și de unde primeam. Uneori putea fi și bucurie acolo, însă corporal nu simțeam mai nimic. Bucuria era tot în cap, cumva gândită nu simțită.

Era în vara anului 2016 când am lucrat, într-un atelier de psihoterapie corporală, un exercițiu prin care ni se cerea să fim prezenți cu ceea ce se întâmplă în corpul nostru indiferent ce este acolo. Și pentru prima oară mi-am dat voie să stau cu percepțiile mele. Nu eram singură în acest exercițiu. Lucram în perechi. Partenerul de echipă avea rolul să stea și să susțină orice ceream verbal sau non-verbal de la el. Prima senzație percepută a fost de durere surdă în rinichiul stâng… Știam că rinichii au legătură cu fricile adunate în corp. De cele mai multe ori fugeam cu atenția pe altceva pentru a nu realiza aceste frici.

Atunci m-am întrebat DE CE ÎȚI ESTE FRICĂ PAULA? Am conștientizat cu această ocazie că îmi era frică de frică și am ales să stau cu această frică de frică… Senzația de durere s-a acutizat și a apărut și în rinichiul drept apoi… Se intensifica cu cât mă uităm mai mult la ea.  Încet a apărut conștientizarea că îmi era frică să nu dispar. Nu era frică de moarte ci cumva dincolo de ea, ca și cum aș fi dispărut ca suflet , nu doar moartea corpului fizic. Frica a fost foarte intensă, mă lăsa fără aer parcă și nu mai puteam să stau decât în poziția ghemuit, ca în pântecele mamei.

Sănătos este să stai cu emoția, chiar dacă este intensă, și să îți dai voie să plângi , să strigi, să te manifești ca să o scoți din interiorul tău, să o lași să ardă până la capăt. Cu cât o lași să curgă prin tine liber cu atât mai repede se duce. Emoția este doar energie în mișcare. Astfel îi dai subconștientului mesajul că ești în siguranță acum, că tot ce a cauzat apariția acelor emoții intense a trecut și poți să te exprimi liber în legătură cu acest subiect.

Asta am și făcut. Mi-am dat voie să plâng fără să mă judec, mi-am dat voie să cer partenerului să mă susțină , și m-am confruntat cu această frică stand cu ea, cu gândurile care se agitau în mine până am simțit că se face liniște în interiorul meu și durerea din corp îmi dispare.

Apoi m-a invadat o bucurie caldă, liniștită, în tot corpul și mai ales în inimă. Și din inima pleca și spre partenerul meu de lucru acea căldură și bucurie și atunci am realizat că de fapt eram în starea de recunoștință. Interesant a fost când am realizat că eram recunoscătoare nu doar partenerului că stătuse lângă mine fără să mă judece că plâng, după ce toată copilăria fusesem judecată și bătută pentru asta. Eram recunoscătoare mai ales mie că îmi dădusem voie în sfârșit să stau cu frica mea chiar dacă mă durea fizic.

Nu mai erau gânduri, în capul meu era liniște. Recunoștința pornea din inimă, parcă aceasta mi se deschisese și trimitea în jur și mie însămi acest șuvoi de energie minunată care îmi aducea pace și bucurie. Partenerul de exercițiu a spus că a simțit acea energie , însă nu știa cum să o numească. Inițial credea că e asemenea iubirii însă nu avea nici o conotație sexuală în ea. A fost o lecție pentru amândoi despre ce este cu adevărat recunoștința. Balzac spunea că “Recunoștința este memoria inimii.”

”Cum să intru în contact cu această recunoștință?”

Aud deseori această întrebare. Poate și tu ești unul dintre cei care te întrebi cum să faci să intri în această stare de recunoștință.

O să îți spun povestea unei cliente care nu știa cum să recunoască această stare. Acum 3 ani a venit la mine disperată că are un nodul de 1cm pe sânul stâng. Era foarte îngrijorată de ce se va întâmpla cu ea. Nu dorea tratamente invazive așa că a apelat la mine să lucrăm într-o formă noninvazivă pe convingerile și chimia corpului, pentru a schimba ceea ce  crease acel nodul. Am lucrat împreună 6 luni, după care a mers la control ca să vedem ce se întâmplă în corpul ei.

Era foarte speriată cât timp a așteptat rezultatul RMN-ului. Se gândea că dacă nici tot ce am lucrat noi nu a făcut diferența îi rămâne doar să meargă pe calea chirurgicală pe care nu o dorea deloc.

Când medicul i-a spus că nu se vede nimic pe RMN, că nu crede că ar fi avut nimic vreodată la acel sân, a fost în culmea bucuriei. Dacă nu ar fi avut rezultatul primului RMN acasă, in care se vedea clar nodulul vascularizat, ar fi fost tentată să creadă că a fost doar un vis urât. Așa, știind clar că acolo fusese ceva nedorit care s-a disipat total, a fost cuprinsă de această stare din cap până în picioare, parcă era într-o baie de bucurie!

Mi-a dat telefon și mi-a împărtășit și mie rezultatul transmițând acea stare și către mine, ca facilitator și catalizator al schimbării petrecută în interiorul ei. Și din discuția noastră a realizat că acea stare este de fapt recunoștință percepută corporal.

După mai multe luni ne-am reîntâlnit și mi-a spus că se reîntoarce la această stare de recunoștință de fiecare dată când se simte la pământ, de fiecare dată când apare vreun gând de frică legat de orice i se întâmplă în viața ei. Și faptul că își focusează atenția pe reamintirea acestei stări de recunoștință o realiniază cu bucuria din ea.

Charles Dickens spunea că “Întotdeauna există ceva pentru care să fii recunoscător.”.

Tot ce ai de făcut este să îți reamintești să te focusezi pe a căuta acel ceva pentru care să fi recunoscător și să îți permiți să intri în starea de recunoștință pentru acel ceva, care poate fi atât în exteriorul nostru cât și în interiorul nostru.

Deseori trăim stări de recunoștință pentru lucruri mărunte fără măcar să fim atenți la acest fapt. Cum ar fi să acordăm atenție mai mare funcționarii noastre din această stare?

Cu siguranță ai avut și tu măcar un  moment în care te-a invadat bucuria, pacea, liniștea și calmul la nivel fizic în tot corpul. Poți să te reîntorci la acea amintire de câte ori dorești să te readuci în starea de recunoștință.

”Cum pot să mă vindec practicând starea de recunoștință?”

În afară de faptul că te va face să te simți bine, sentimentul și exprimarea recunoștinței aduce o  gamă largă de efecte benefice asupra sănătății, inclusiv:

  • Stimularea hipotalamusului (o zonă a creierului implicată în reglarea stresului)
  • Îmbunătățirea somnului (mai ales dacă mintea ta are tendința de a fi mult prea activă, plină de gânduri negative și griji la culcare)
  • Creșterea probabilității de a te angaja în activități sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice
  • Creșterea satisfacției în relațiile tale
  • Creșterea performanței muncii ( managerii care și-au exprimat recunoștință au văzut o creștere cu 50% a performanței angajaților)
  • Reducerea nivelului de stress
  • Îmbunătățirea sentimentului de bunăstare
  • Îmbunătățirea sănătății inimii
  • Producerea de efecte pozitive măsurabile asupra neurotrasmițătorilor serotonină, dopamină (implicați în reglarea dispoziției), a hormonilor de reproducere, a cortizolului (hormon al stress-ului), a tensiunii arteriale, ritmului cardiac, a nivelului de zahăr din sânge.

Starea de recunoștință împiedică judecata de sine. Când oprim această judecată de sine și de ceilalți ne creem spațiul din care putem să schimbăm tot ce ne împiedică să avem sănătate, abundență și prosperitate. Ajungem astfel să ne creem viața cu bucurie , ușurință și glorie așa cum doream din copilărie să o facem!

Știind aceste lucruri cu siguranță că te întrebi:

”Ce exerciții pot face pentru a-mi păstra focusul pe starea de recunoștință?”

Mai jos am ales să scriu 10 exerciții practice prin care poți aduce focusul pe recunoștință în fiecare moment al vieții tale.

1. Scrisoare de mulțumire

Poți să scrii o notiță sau o scrisoare de recunoștință pentru cineva care se află în viața ta. Această persoană fie că te-a ajutat într-un moment al vieții tale sau pur și simplu prin simpla ei prezență îți aduce o stare de bucurie în viață. Scrie și dăruiește tot ceea ce simți pentru ea.

2. Ritual de recunoștință

Poți să îți faci o obișnuintă din a încheia ziua abia după ce ați spus toți din familie motivele pentru care ați fost recunoscători în ziua respectivă. Când vei vedea cât de lungă și interesantă poate fi lista copilului vei descoperi că motivele pentru care poți fi recunoscător sunt nelimitate.

O altă formă de ritual este să faci pauză câteva minute pe zi , înainte de anumite activități pe care le repeți zilnic, în care să reflectezi la aspectele pentru care ești recunoscător.

3. Borcanul cu recunoștință

Într-un borcan pus la vedere în zona în care stai cel mai mult în casă zi de zi, alegi să scrii pe o hârtiuță motivele de recunoștință ale acelei zile și o pui în borcan. La sfârșitul anului vei constata cât de bogat ești cu adevărat!

4. Jurnal

Poți ține un jurnal într-un caiet, pe computer sau poți găsi o aplicație pe telefon, un loc în care să notezi zilnic aspectele pentru care ești recunoscător că s-au întâmplat în viața ta. Într-un studiu realizat recent s-a dovedit faptul că persoanele care țineau un astfel de jurnal au făcut mai multe exerciții fizice și au făcut mai puține vizite la medic, comparativ cu cei ce s-au focusat pe problemele din viața lor.

5. Renunțarea la comparații

Obișnuim să comparăm ce ne lipsește nouă cu ce au alții. Acest fapt ne aduce doar lipsa de siguranță. Cel mai bine este să compari, dacă tot dorești să faci asta, ce ai acum și ce nu aveai în trecut, stând în starea de recunoștință pentru acest fapt.

6. Identificarea lucrurilor așa zise nesemnificative care fac diferența

De multe ori căutăm lucruri mărețe pentru care să fim recunoscători și trecem cu vederea lucrurile mărunte, așa zise nesemnificative, care fac de fapt diferența. Pentru a putea identifica aceste lucruri mărunte se cere să fii prezent cu tine și ceea ce faci în fiecare moment al vieții tale.

7. Tehnici de Eliberare Emoțională (EFT)

EFT este o formă prin care poți să eliberezi ușor din corpul fizic emoții, gânduri și sentimente sedimentate acolo de mult timp, de care poate nici nu mai ești conștient. Mișcările ușoare pe capetele de meridiane împreună cu cuvintele exprimate simultan, dau putere eliberării convingerilor care te-au împiedicat până acum să manifești recunoștință. Aici  găsești un exercițiu EFT pentru eliberarea unor astfel de credințe.

8. Meditație

Meditația a fost din timpuri străvechi o formă de a stabiliza mintea și a o alinia cu inima într-un tot unitar. Prin menținerea atenției tale pe un miros din prezent pentru care ești recunoscător, pe o mișcare pe care o faci ( de exemplu Tai Chi, dans sau doar mers conștient) sau pe ceea ce primești în momentul prezent din mediu, de fapt intri într-o meditație activă Mindfulness. Aceasta poate dura și un minut și tot are rezultate benefice. Cu cât durează mai mult starea de prezență și recunoștință față de ceva din momentul prezent, cu atât alinierea minte, corp și suflet este mai împlinită.

9. Folosirea întrebărilor ca instrumente Access Consciousness

Întrebările din Access Consciousness sunt instrumente puternice de eliberare a energiei care te împiedică să fii și să faci ceea ce dorești. Am creat un video special pe această temă a recunoștinței (pe care îl găseșți AICI) pentru a-ți facilita eliberarea limitărilor care te împiedică să stai cât mai mult în starea de recunoștință.

10. Zâmbetele și îmbrățișările

Exprimarea non-verbală a recunoștinței este o formă extraordinară a corpului de a se manifesta prin zâmbete și îmbrățișări, arătând atât bucurie cât și mulțumire pentru sprijinul primit și în același timp dăruind din prea plinul tău altora.

P.S. Îți mulțumesc pentru că dai mai departe mesajul meu! Împreună creștem mai ușor!

Distribuie articolul!

Facebook
Email
WhatsApp

Te poate interesa și ...

Testimoniale

Citește opiniile și poveștile clienților.

Citește

Programe Terapeutice

Află detalii despre cursuri.

Citește